29 september 2019  #Klimaat

Gaat onze planeet niet gewoon ten onder aan klimaatverandering? Maar dan filosofisch weet je wel?

Een extra vrolijke start van het seizoen met Floris van den Berg (1973) die “milieufilosofie” doceert bij de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht en ondermeer actief is voor vrijdenkersvereniging De Vrije Gedachte en het “Virtueel Museum voor Kwetsende Kunst”. Van den Berg promoveerde in 2011 bij Paul Cliteur over “Harming Others: Universal Subjectivism and the Expanding Moral Circle” en schrijft als filosoof veel over dieren, klimaat, secularisme en mensenrechten. Recent verscheen zijn boek "Groen Liberalisme" waarin Van Den Berg "ongemakkelijke waarheden" over duurzaamheid verkondigt.

26 januari 2020  

#Improviseren

#Improviseren. Hoe blijven we vrij in een wereld vol technologie? Worden we minder creatief en autonoom van algoritmes, surveillance, kapitalisme, mindreading door Facebook en nudging door de overheid? Pianist en filosoof Freek Zwanenberg (Bureau Jeugd en Media & Improv XL) leert ons met puike theorie en grappige groepsoefeningen hoe we door te improviseren in beweging en verandering blijven zonder dat we vastgepind worden op één identiteit zodat we creatief blijven en contact kunnen leggen. Zie hier hoe Freek improviseert op robot Shimon. 


26 april 2020  

#Taal

#Taal. Maakt taal ons mens? Hoe klinken we en waarom? Hoe hebben we onze taal geleerd? Hoe maken we contact? Waarom leggen we accenten? Hoogleraar Marc Van Oostendorp spreekt zo mooi over zijn vreemde vakgebied dat we een gat in de lucht sprongen toen we hem konden strikken om onze aftrap in Tivoli te verzorgen*. Van Oostendorp is niet alleen onze favoriete fonoloog (taalwetenschapper), maar schrijft ook voor OnzeTaal, NRC en treedt regelmatig op in “de media” waar hij soms zelfs meerdere minuten aan het woord mag komen. (We hebben nog nooit zulke enthousiaste reacties gehoord als bij Marc zijn lezing tijdens de Sunday Assembly Amsterdam dus laat je niet afschrikken door het "taaie" taalkundige onderwerp.)

27 oktober 2019   

#Gezondheid

Jaap Seidell is hoogleraar "Voeding en Gezondheid" en directeur van de afdeling Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit & het VU Medisch Centrum in Amsterdam. Seidell adviseert ondermeer de wereldgezondheidsorganisatie, overheden en de gezondheidsraad. Zelfs de voedselindustrie probeert regelmatig naar hem te luisteren.

In zijn boeken en media-optredens ontkracht Seidell mythes en misverstanden over gezondheid en biedt hij oplossingen om gezond te leven en de wereldwijde trend van overgewicht (onder kinderen) te keren. In gezondheidsland is Seidell wereldberoemd, maar ook de grote talkshows laten hem steeds vaker (soms zelfs meerdere minuten) aan het woord.

23 februari 2020  

#Aandacht

Hoe werkt onze concentratie? Stefan van der Stigchel 'zit er op', want is professor in de cognitieve psychologie aan de afdeling experimentele psychologie aan de Universiteit Utrecht en hoofdonderzoeker van de onderzoeksgroep Attentionlab. Stefan is niet alleen een populaire spreker, maar schreef ook de populaire wetenschappelijke boeken 'Zo werkt aandacht' en 'Concentratie'. Eindelijk leren we alles over aandacht, focus en concentratie!




31 mei 2020  

#Chaos 

Trump, Poetin en de EU weet je wel? Begrijpen we nog wel iets van de wereldpolitiek? Moeten we ons niet eens wat meer verdiepen in Xi Jinping? Ties Dams schreef een prachtboek over Xi’s leven en zijn meedogenloze zuiveringen in de slangenkuil van de Communistische Partij. Xi ís de Chinese macht. En die macht maakt zich op voor wereldheerschappij. Ties Dams leert ons eindelijk alles te begrijpen over de wereldpolitiek!

Ties Dams - Ties Theo Christiaan voor intimi - is schrijver en strateeg bij Clingendael en ondermeer wereldberoemd van Nieuwsuur, Buitenhof en De snijtafel offline in de De Balie. De Chinese staat bestudeert hij al sinds zijn studies tot filosoof, politicoloog en econoom in Utrecht, Londen en China. Met zijn eenmanszaak Aleph ontwikkelt Dams ook nog eens de strategie van onze overheid.


24 november 2019 

#Toekomst

Schrijver en theatermaker Michiel Lieuwma (ondermeer wereldberoemd van Orde van de Dag, De snijtafel & Sunday Assembly Amsterdam).

Als we het maar lang genoeg over de toekomst hebben, komt er altijd wel een punt waarop we óf vrezen voor een wereldwijde catastrofe, óf geloven dat we op tijd de melkweg koloniseren. 


Michiel neemt je mee in zijn even briljante als absurde hersenspinsels. Een onstuimige, satirische tocht door de krochten van de Powerpoint: weten wij de menselijke soort te redden, of is onze ondergang onvermijdelijk?


29 maart 2020  

#Seks

Leila Lambrechts en Anne Siemons zijn wereldberoemd als Seksuologen in spe (KU Leuven/Metro) en komen eventjes al uw taboes over seksualiteit, intimiteit en relaties doorbreken. Eindelijk leren we wat we toch aan moeten met onze seksualiteit!









28 juni 2020

 #Extase  

Hoe werken mystieke en religieuze ervaringen in ons brein? Michiel van Elk is hoofd van het Religion, Cognition & Behaviour Lab van de Universiteit van Amsterdam en focust zich op de psychologie van religie, religieuze ervaringen en absorptie door neurowetenschappelijk onderzoek.

Van Elk schreef 3 boeken over religie en het brein: Het Baby Brein (2010), De Gelovige Geest (2012) en Extase (2017). Dat laatste boek ging onder andere over zijn bekende experiment met de “God helm”. Van Elk is ook onderdeel van het “uncertainty lab” van de UvA, waar onderzoek gedaan wordt naar oorzaak en gevolg van risico en onzekerheid. Van Elk studeerde filosofie, biologische psychologie en psychologie van religie aan universiteiten Utrecht, Amsterdam en Nijmegen.